Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta. Tutkimuksen teetti Granlund, joka on yksi IWMS 360 -kumppaneista.

Tutkimuksen mukaan kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteitä alalla ovat laadukkaan tiedon puute, päällekkäiset järjestelmät ja ymmärtämättömyys tiedon hyödyntämisestä. Lisäksi haasteena on, ettei tietoa jaeta eri toimijoiden kesken.

”Ala on digitaalisen matkansa alussa. Nyt on aika nostaa elinkaariajattelu pääosaan ja pyristellä irti alan siiloista ja hajautumisesta. Kun panostamme yhdessä tiedon laatuun ja hyödyntämiseen, lisäämme alan tuottavuutta, laadukkuutta, turvallisuutta ja kestävyyttä”, sanoo Granlundin digitaalisen liiketoiminnan suunnittelupäällikkö Francisco Forns-Samso.

Nyt on aika nostaa elinkaariajattelu pääosaan ja pyristellä irti alan siiloista ja hajautumisesta.

Francisco Forns-Samso

Hajanainen tieto on epäluotettavaa ja arvotonta

Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksen mukaan tieto on hajanaista ja vanhentunutta. Alle puolet vastaajista (47 %) päivittää kohteidensa tietoja säännöllisesti ja 24 % vain, jos kiinteistössä on tapahtunut suuria muutoksia. Tieto ei ole standardisoitua, jolloin siihen ei voi luottaa eikä sitä voi vertailla.

Peräti 72 % vastaajista totesi, että tieto on monissa eri järjestelmissä eikä niiden välillä ole integraatioita. Tiedon arvoa ei myöskään ole ymmärretty: 62 % mukaan yrityksissä ei ole ymmärrystä siitä, miten tiedolla voidaan edistää strategisia tavoitteita.

”Jotta voimme vastata ilmastonmuutoksen haasteisiin meidän on pystyttävä hyödyntämään tietoa rakennusten koko elinkaaren ajan. Esimerkiksi tiedot materiaalivalinnoista ja niiden hiilijalanjäljestä ovat aivan yhtä tärkeitä niin suunnittelu- kuin purkuvaiheessakin. Toistaiseksi nämä tiedot ovat eri toimijoiden käsissä hajanaisissa järjestelmissä, jolloin niiden hyödyntäminen on hankalaa”, Forns-Samso sanoo.


Rakennuslakiin valmistautuminen edellyttää kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation muutosta

Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimus osoittaa, että alan ajattelutapa on muuttumassa: tiedon hyödyntämisestä ja tiedon avoimesta jakamisesta ollaan kiinnostuneita. 40 % vastaajista oli valmis jakamaan tietoa, jos he myös hyötyvät siitä itse ja 38 % oli valmiita jakamaan tietoa avoimesti.

”Nyt on panostettava tiedon laatuun ja standardisoimiseen. Mitä enemmän pystymme hyödyntämään tietoa, sitä merkityksellisemmäksi tieto tulee”, Forns-Samso sanoo.

Digitalisaatioon on panostettava nyt, sillä vuonna 2025 voimaan astuva rakennuslaki tulee edellyttämään elinkaariajattelua ja ilmastovaikutusten huomioimista. Näiden edistämiseksi tiedon on oltava laadukasta ja koneluettavaa.

”Ilmastonmuutokseen vastaaminen vaatii alalta uusia innovaatioita. Laadukas tieto antaa meille mahdollisuuden hyödyntää automatisointia, tekoälyä, koneoppimista ja lisättyä todellisuutta alan kehittämisessä.”

Voit ladata koko raportin Granlundin nettisivuilta.