Kansainvälisesti tunnistetun suomalaisen sairaalarakentamisen erikoisosaamisen kysyntä on johtanut Integrated Hospital Design Alliancen eli IHDA:n muodostamiseen. IHDA:n jäsen Granlund Oy on myös Graviconin osakas. Myös Gravicon on ollut mukana lukuisissa korkean tason sairaalahankkeissa Suomessa sekä tietomallikoordinoinnin tehtävissä että Modelspacen ohjelmiston kautta.

IHDA vie suomalaista sairaalarakentamisen erityisosaamista muualle Eurooppaan ja pyrkii levittämään sanaa Suomen korkeatasoisesta sairaalaosaamisesta ja sen hyödyistä eurooppalaisen terveydenhuollon uudistamisessa. IHDA-allianssin eri osapuolet pystyvät tukemaan toistensa asiantuntijuuden osa-alueita ja siten tarjoavat mahdollisuuden rakentamiseen, joka on toiminnallisesti tehokasta suunnitteluvaiheesta käyttöönottoon ja ylläpitoon. 

Suomalaisen sairaalarakentamisen erityispiirteitä on allianssirakentaminen, jossa eri osapuolet ajavat yhteistä asiaa allianssin muodossa. Toinen suomalaiselle rakennusalalle tyypillinen hyve on toimiva ja aktiivinen kommunikointi rakennushankkeen osapuolien välillä. Sen lisäksi, että rakennushankkeessa kommunikoidaan käyttäjien ja suunnittelijoiden välillä, myös eri suunnittelualojen välinen yhteistyö on vaativan hankkeen onnistumisen kannalta tärkeää. Sairaalahankkeiden poikkeuksellinen ja monialaista osaamista vaativa luonne velvoittaa sairaalahankkeiden osapuolet erityisen tiiviiseen yhteistyöhön. Tätä yhteistyötä Gravicon on pyrkinyt edesauttamaan sekä tietomallikoordinoinnin että Modelspace-ohjelmiston kehityksen keinoin.

 

Miksi keksiä pyörää uudelleen?

Suomalaisen sairaalarakentamisen parissa on tehty innovaatioita ja kehitetty uusia toimintatapoja, joita nyt markkinoidaan myös muualle Eurooppaan. Monissa Euroopan maissa on ajankohtaista kysyntää sairaalaosaamiselle vanhentuvan sosiaali- ja terveyssektorin vuoksi. Koska suomalaisten sairaalatilojen terveellisyys on korkea turvataso ovat Euroopan kärkeä, Suomessa kehittyneelle osaamiselle on kysyntää.  

IHDA:n jäsenillä on korkeatasoista erityisosaamista tietomallintamisesta.  Rakennustiedon digitaalinen mallintaminen auttaa sekä suunnittelun että rakentamisen ohjaamisessa. Tietomallipohjainen sairaalarakentaminen tarjoaa myös älykkäitä keinoja hyödyntää rakennusvaiheessa tuotettua tilamallia myös rakennuksen käyttöönoton jälkeen, sillä hyvin ylläpidetty tietomalli mahdollistaa myös sujuvan tilatiedon hallinnan. Kun rakennustyön prosessina on syntynyt tarkka ja todenmukainen tietomalli myös korjaustöiden tai hankintojen tietoja voidaan käytännönläheisesti ja vaivattomasti hallita sairaalan ollessa jo täydessä käytössä.

Myös Modelspace tarjoaa mahdollisuuden selkeyttää sairaalahankkeiden tiedonhallintaa myös muualla Euroopassa. Modelspacen tarjoamat ratkaisut esimerkiksi hankejohtamisen ja tilatiedon hallinnan saralla voivat helpottaa rakennushankkeita kaikkialla.