Tarkistuslista IWMS-hankinnan tueksi

Tarkistuslista IWMS-hankinnan tueksi

Teimme IWMS-hankinnan tueksi listan avainkysymyksistä, joita hankinnan alkuvaiheessa pitäisi selvittää, jotta projekti lähtee heti oikean suuntaan. 

Materiaali on vapaasti ladattavissa tästä.

 

Data on kehityksen polttoainetta

Data on kehityksen polttoainetta

Granlund jatkaa aktiivista kehitystoimintaa. Kun tarve pysyä kehityksessä mukana on valtava, kiviä ei jätetä kääntämättä. Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ja tutkimuslaitokset ovat lyöttäytyneet yhteen Virtuaaliset Palvelut (VIRPA) -hankkeissa. Tarkoituksena on saada data palvelemaan kiinteistöjen käyttäjiä.

Lue lisää

Virtuaalisen kiinteistön ensimmäinen vaihe on julkaistu

Virtuaalisen kiinteistön ensimmäinen vaihe on julkaistu

Tietomallit ovat viimein jalkautumassa kiinteistöjen ylläpitoon. Granlund Manager -työkalu, Virtuaalinen kiinteistö, on uudenlainen tapa hallita kiinteistöjä.

Tietomallit ovat olleet pitkään osa taloteknisen suunnittelun arkea ja niitä käytetään rutiinilla myös rakennusvaiheessa työmailla. Kiinteistöjen käyttäjien kannalta olennaisinta on kuitenkin ajanjakso suunnittelun ja rakentamisen jälkeen. Kehittynyttä tiedonhallintaa on saatu kiinteistöjen ylläpidossa kuitenkin odottaa jo pitkään. Nyt tietomallit ovat viimein jalkautumassa kiinteistönpitoon. 

Granlund Manager -työkalu, Virtuaalinen kiinteistö, on uudenlainen tapa hallita kiinteistöjä: se tuo kiinteistöstä saatavan tiedon helposti käytettävään muotoon. Ratkaisu mahdollistaa ylläpidon johtamisjärjestelmän tehokkaan hyödyntämisen ja tuo yhdistelmätietomallit kiinteistöjen ylläpitoon.

Virtuaalisen kiinteistön ensimmäinen vaihe julkaistiin Suomen kansallismuseolla pidetyssä seminaarissa 30.5.2018. Paikan valinta ei ollut sattumaa, sillä Kansallismuseo toimi Virtuaalisen kiinteistön pilottikohteena. Päivän teemana oli Virtuaalisen kiinteistön lisäksi digitaaliset auditointiprosessit.

Videolla vieraamme ja asiantuntijamme kertovat, miltä 

Lue lisää

Toimiva työympäristö 2018 -webinaarista uusinta 30.5. suuren kysynnän vuoksi

Ensimmäinen Rapal Oy:n Toimiva työympäristö 2018 -tuloswebinaari 21.3. varattiin täyteen. Yleisön pyynnöstä järjestämme tutkimustuloksista uuden webinaarin 30. toukokuuta kello 15.30. Varaathan paikkasi ajoissa!

Webinaarissa kuulet vuoden 2018 tutkimustulosten pääkohdat ja saat käsityksen työympäristöjen nykytilasta

Miten joustotyö vaikuttaa toimistojen tilankäyttöön? Kuinka tyytyväisiä työntekijät ovat työympäristöönsä?

Maksuttomassa webinaarissamme kertaamme vuoden 2018 Toimiva työympäristö -tutkimustulosten pääkohdat. Tutkimusraporttiin on kerätty tietoa 700 tilankäytön mittauksesta, joka käsittää yli 55 000 työpisteen ja 13 000 kokoushuoneen havainnointia. Tutkimus sisältää myös työntekijöiden näkökulman, joka on saatu mittausten ohessa tehtyjen henkilöstökyselyiden avulla. 

Webinaari järjestetään keskiviikkona 30.5. klo 15.30-16.30, tervetuloa mukaan!

ILMOITTAUDU MUKAAN
WEBINAARIIN 30.5.

Webinaarin juontavat työympäristöjohtamisen asiantuntijamme:

Tavataan webinaarissa! Sillä välin voit tutustua tutkimukseemme ja aiempien vuosien tuloksiin täältä.

Rapalin Optimaze on osa IWMS360°-ratkaisua.

Modelspace asiakastyytyväisyystutkimuksen tulokset

Modelspace asiakastyytyväisyystutkimuksen tulokset

Modelspace asiakkaat ovat hyvin tyytyväisiä ratkaisuun.

Graviconin Modelspace-ratkaisun vuosittainen asiakastyyvyäisyyskysely näyttää käyttäjien olevan hyvin tyytyväisiä ratkaisuun. Modelspace on osa IWMS360°-ratkaisua ja tarjoaa hankejohtamisen työkalut kokonaisuuteen. 

Suurimman avun vastaajat kokivat saavansa asiakastuessa ja tiedonhallinnassa: Lähtötiedot ovat yhdessä paikassa sähköpostien ja Excel-taulukoiden sijaan. Näin jokainen pääsee näkemään, miten asiat on alun perin suunniteltu tehtäväksi. Lisäksi ohjelma koettiin hyväksi jatkon kannalta, kun projektin tiedot ovat kopioitavissa seuraavaan projektiin. Näin ollen hyöty realisoitui ajan – ja myös hermojen – säästönä. Yleisesti Modelspace koettiin selkeänä ja helppona oppia. Lisäksi vaikeat asiat saatiin päätökseen – jopa 1000 lähtötiedon ja 20 urakoitsijan kokonaisuus vaatii systemaattisuutta.

”Aiemmin kaikki tiedot olivat muistiossa ja kansiorakenteessa. Aina sai hakea, mistä mikin tieto löytyi. Nyt kaikki on yhdessä paikassa ja säästyy niin aikaa kuin hermojakin.” (Pirkanmaan sairaanhoitopiiri / Rakennuttamispalvelut)

Lue asiakaskyselystä tarkemmin täältä.

Granlund Manager menestyy kuntasektorilla

Granlund Manager, joka on osa IWMS360°-ratkaisua, jatkaa voittokulkuaan kuntasektorilla.

Granlund Manager kasvattaa suosiotaan kuntasektorilla. Kunta-asiakkaista jopa 70 prosenttia on ottanut käyttöönsä mobiiliversion. ”Sen lisäksi, että Granlund Manager tehostaa kentällä tapahtuvaa toimintaa ja vähentää siirtymiä, se myös poistaa välivaiheita tiedon ylläpidossa, nopeuttaa ongelmiin reagointia ja mahdollistaa tehtävien priorisoinnin”, listaa Granlund Managerin myyntijohtaja Jaakko Kerola.

Tarkemmin täältä.

 

IWMS360 mukana Suomen älykkäimmät kiinteistöt tapahtumassa

IWMS360 mukana Suomen älykkäimmät kiinteistöt tapahtumassa

Tule käymään Rapal Oy ständillä tapaamassa tiimiä! Tänään ohjelmassa myös yhteinen puheenvuoro Vantaan kaupungin kanssa Vantaan kiinteistöjärjestelmän uusimisesta IWMS-ratkaisulla. 

Lisää tapahtumasta: https://www.professio.fi/suomen-alykkaimmat-kiinteistot/

Somessa #älykäskiinteistö 

SUOMEN ÄLYKKÄIMMÄT KIINTEISTÖT 2018

Crowne Plaza Helsinki  18/04/2018 - 19/04/2018

Crowne Plaza Helsinki
Mannerheimintie 50
00100 Helsinki

Senaatti-kiinteistöt valitsi IWMS360° ryhmittymän rakentamisen hankehallinnan palvelutoimittajaksi.

IWMS360° toimittaa Senaatti-kiinteistöille ratkaisun, jolla uudistetaan tapa johtaa rakennushankkeita.

Senaatti-kiinteistöt on valinnut julkisen hankinnan kilpailutuksen perusteella IWMS360°-ryhmittymän toimittamaan Senaatti-kiinteistöille ratkaisun, jolla uudistetaan tapa johtaa rakennushankkeita. Toimitettava ratkaisu perustuu Gravicon Oy:n Modelspace ja Scudo Solutions Oy:n Scudo Pro -valmistuotteisiin ja niiden integraatioon. Järjestelmätoimitus sisältää uuden järjestelmän käyttöönottoprojektin sekä ylläpito- ja tukipalvelut. Hankinnan arvonlisäveroton vertailuhinta sopimuskauden ajalta on noin miljoona euroa. Toimitus tapahtuu vuoden 2018 aikana.

Uudella järjestelmällä johdetaan Senaatin rakentamishankkeita. Järjestelmä kattaa Senaatin investointisuunnittelun, hankkeiden kustannusseurannan sekä raportoinnin ja on tehtäväluetteloihin perustuvan hankejohtamisen toiminnanohjausjärjestelmä Senaatin hankevastuuhenkilöille. ”Uuden digitaalisen alustan avulla toteutamme Senaatin rakennuttajapäälliköiden vahvaan hankejohtamiseen perustuvaa rakennuttamisstrategiaamme”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttamisjohtaja Jonni Laitto.
 
Senaatilla on jo aiemmin käytössä IWMS360°-kokonaisuudesta kiinteistöjen ylläpidon ja tilajohtamisen (Granlund Oy ja Rapal Oy) toiminnallisuudet. Senaatti tavoittelee järjestelmäkokonaisuudella merkittävää toiminnan tehostumista, jolla alennetaan Senaatin asiakkaiden tilakustannuksia. Graviconin toimitusjohtaja Pauli Jantunen toteaakin, "Senaatti on meille merkittävä asiakas. Nyt tehty valinta osoittaa hienosti, miten sopiva hankkeidenjohtamisen ratkaisumme on suomalaiseen toimintaympäristöön.”.
  
Senaatti-kiinteistöt on valtionhallinnon työympäristökumppani ja toimitila-asiantuntija. Senaatti huolehtii valtion kiinteistövarallisuudesta ja sen tehokkaasta käytöstä. Senaatti-kiinteistöjen vastuulla on noin 9300 kiinteistöä, 6.2 milj. neliötä, 4.4mrd € kiinteistöomaisuus ja 599 milj.€ liikevaihto. Senaatti-kiinteistöt on kaikkilla mittareilla Suomen merkittävimpiä kiinteistönomistajia ja rakennuttajia.
 
Scudo Solutions Oy on projektien kustannushallintaratkaisuihin ja konsultointiin erikoistunut asiantuntijayritys. Yrityksen avainhenkilöstöllä on yhteinen pitkä kokemus projektinhallintajärjestelmien toimittamisesta ja konsultoinnista investointihankkeisiin useilla eri toimialoilla. Yrityksen päätuote on Scudo Pro –järjestelmä, joka tuotiin markkinoille loppuvuodesta 2013.
 
Gravicon Oy on tietomallinnuksen (BIM) asiantuntija, joka tarjoaa ohjelmistopalveluita, koulutusta, sekä rakennusprojektien tietomalli- ja prosessin kehityspalveluita. Gravicon on toiminut konsulttina sadoissa vaativissa rakennushankkeissa. Tämän kokemuksen pohjalta on vuodesta 2010 toteutettu Modelspace-ohjelmistoa tehostamaan hankkeiden johtamista ja tiedon hallintaa.

Asiasta lisätietoja antavat

Pauli Jantunen, pauli.jantunen (a) gravicon.fi / 050-383 3789

Antti Tavaila, antti.tavaila (a) scudo.fi / 040-550 8867

Avoimen datan hyödyntäminen, Case Vantaa

Vantaan kaupungin kiinteistöjen tiedot on julkaistu avoimena tietona kehittäjille

Vantaan kaupunki määritteli osana toimituskokonaisuutta, että kiinteistönhallinnan tiedot ja tulokset  on julkaistava vapaasti muiden verkkopalvelujen käytettäviksi, siltä osin kuin tiedot ovat julkisia. 

Tiedot löytyvät nyt hri.fi palvelusta ja ne ovat haettavissa avoimen rajapinnan kautta hyödynnettäväksi muissa verkkopalveluissa ja jatkojalostuksessa.

Rapalin projektipäällikkö Jukka Nisula ja Granlundin konsultti Topi Korpela ovat olleet ilolla mukana projektissa, jossa ravistellaan alan perinteisiä toimintatapoja.  

”Avoin data on selkeä digitalisaation trendi joka tuo mukanaan täysin uudenlaiset mahdollisuudet hyödyntää olemassa olevaa tietoa avoimesti yhteiskunnan käyttöön. On erittäin mielenkiintoista nähdä, minkälaisia uusia innovaatioita kiinteistö- ja rakennusalalle syntyy jatkossa, kun ala digitalisoituu ja avaa olemassa olevaa tietoa", toteaa Nisula. 

Korpela lisää: ”Hienoa nähdä, että Vantaan kaupunki on ottanut suunnannäyttäjän roolia ja rohkeasti lähtenyt avaamaan kattavasti kiinteistöihin liittyviä tietovarantojaan. Erityisesti kohteiden energian kulutustiedot on mielenkiintoinen aspekti, joka varmasti mahdollistaa monenlaisten innovatiivisten ideoiden jatkokehityksen.”

"Usein saa lukea julkisten IT-hankintojen myöhästymisistä, mutta tämä yli kahden vuoden toimitusprojekti saatiin hyvässä yhteistyössä suunnitellun aikataulun mukaisesti maaliin. Granlund Manager on keskeinen osa IWMS-ohjelmistokokonaisuutta ja sen avulla ohjataan koko Vantaan kiinteistöportfolion ylläpito- ja energia-asioita."

IWMS360 tukee tiedon jakamista ja onkin hienoa nähdä miten Vantaa on lähtenyt tehostamaan omaa toimintaansa tarjoamalla tietoa helposti muidenkin hyödynnettävässä muodossa. Avoimen data pohjalta voi syntyä uusia innovaatioita ja havaintoja.

Vantaa otti kiinteistöhallinnan IWMS-kokonaisuuden onnistuneesti käyttöön

Vantaa otti kiinteistöhallinnan IWMS-kokonaisuuden onnistuneesti käyttöön

Vantaan kaupungin tilakeskus kilpailutti vuonna 2015 tietojärjestelmän tavoitteenaan kehittää aidosti kiinteistöhallinnan prosesseja. Optimaze-ohjelmistoon perustuva kattava järjestelmäkokonaisuus on nyt otettu käyttöön tavoiteaikataulussa ja sen ensimmäiset hyödyt ovat mitattavissa.

Järjestelmän perustana toimii Rapal Oy:n toimittama Optimaze-ohjelmisto. Vantaan tarpeisiin sitä on laajennettu Granlund Oy:n kiinteistön huollon ja ylläpidon Granlund Manager -ohjelmistolla sekä Gravicon Oy:n rakennushankkeiden hallinnan ja Scudo Solutions Oy:n projektinhallinnan palveluilla.

Rapalin ja kumppaneiden välinen yhteistyö muodostaa tehokkaan kokonaisratkaisun kiinteistötietojohtamisen tarpeisiin, joka tunnetaan kansainvälisesti nimellä IWMS (Integrated Workplace Management System).

IWMS kokoaa järjestelmät yhteen ja tehostaa toimintaa

Kilpailutuksen tavoitteena oli saada tilakeskuksen käyttöön ohjelmisto, joka olisi muutakin kuin pelkkä tietovarasto. Ohjelmiston piti sisältää erilaisia toiminnanohjaukseen liittyviä elementtejä, jotka kehittäisivät kiinteistöhallinnan prosesseja.  

Vantaa halusi eroon turhista tietojärjestelmistä, työvaiheista ja odotusajoista. Sen sijaan kaupunki halusi hyödyntää uutta teknologiaa päivittäisessä toiminnassaan ja kommunikaatiossaan käyttäjien kanssa. 

Rapalin vanhempi asiantuntija Pekka Talaskivi kertaa ratkaisun syntyä: ”Järjestelmälle kilpailutusvaiheessa esitetyt vaatimukset olivat niin haastavat, että jo neuvottelumenettelyn alkaessa oli selvää, että kokonaistoimitukseen kykenevät tahot ovat Suomessa harvassa. Ratkaisuna tähän kokosimme toimitusprojektiin alihankkijoidemme kanssa yhteenliittymän, jonka kaikki osapuolet edustivat kukin alan ehdotonta huippua. Onneksemme tilaajan vaatimat toiminnallisuudet oli jaettavissa yhteenliittymän kesken järkevästi eikä päällekkäisyyksiä ollut. Kun vielä varmistimme määrittelyvaiheessa prosessien ja ohjelmistorajapintojen yhteensopivuuden, kokonaisuudesta muovautui integroitu kiinteistöhallintajärjestelmä eli IWMS. Itse asiassa siitä tuli niin hyvä, että päätimme tuotteistaa sen muillekin asiakkaille nimellä IWMS360°.” 

Vantaan kaupunki hallinnoi kiinteistöportfoliotaan nyt yhden kirjautumisen kautta. Optimaze-nimeä kantava kokonaisuus kattaa mm. seuraavat osa-alueet:

  • kiinteistöjen tilahallinta
  • vuokraustoiminta
  • kiinteistön hoito ja ylläpito
  • rakennuttaminen ja investointisuunnittelu
  • hankejohtaminen ja hankkeiden kustannushallinta
  • energiatehokkuuden seuranta
  • toimitilapalvelutuotannon hallinta
  • tilankäytön mittaukset
  • elinkaaripalvelut

Ensimmäiset hyödyt ovat todennettavissa ja rahallisesti mitattavissa

Vantaan kaupungin tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius ja toimitilapäällikkö Pasi Salo ovat tyytyväisiä käyttöönottoprojektiin ja sen aikana syntyneisiin tuloksiin.

"Vanhoista järjestelmistä luopuminen on tapahtunut vaiheittain ja viimeistään nyt niistä on aika luopua kokonaan. Optimazeen on koottu yhteen tiedot, joka aiemmin on esitetty pirstaleisesti muun muassa Excel-taulukoissa, sähköposteissa ja kaupungin omilla palvelimilla", Wallenius kertoo.

Salo kokee, että Optimaze on huomattavasti heidän aiemmin käyttämäänsä järjestelmää helppokäyttöisempi ja intuitiivisempi. Parannuksia on tapahtunut myös vuokrausprosessissa sekä yleisissä kustannuksissa.

"Asuntojemme ja toimitilojemme vuokrausprosessi on tehostunut. Sen myötä olemme saaneet aikaan useamman henkilötyövuoden säästön", Salo summaa.

Lisätiedot aiheesta 

Digitaalisuus on uusi normaali.

Digitaalisuus on uusi normaali.

Vuosi 2017 on tuonut kiinteistöjohtamisen alalle selvästi aiempaa voimakkaamman digitaalisen suuntauksen. Tämä näkyi selvästi erityisesti Kiinkon Vuosiseminaarissa, Slush-tapahtuman yhteydessä järjestetyssä ReCoTech-tapahtumassa sekä vuoden mittaan asiakkaiden kanssa käymissämme keskusteluissa. Myös useat KiraDigi-hankkeet viitoittavat samaa tietä.

Erityisesti olemme huomanneet tiedon visualisoinnin merkityksen. Tiedon lähteitä on paljon ja tietomassasta täytyy voida koostaa tilannekuva päätöksenteon tueksi. Tietomallit ovat hyvä keino tehdä tästä tiedosta ymmärrettävää ja hyödyllistä.

Yksi jo aiemmin esille nostettu kiinteistöalan trendi  on IoT – esineiden, asioiden internet. IoT anturit tulevat rikastuttamaan kiinteistöjohtamisen tilannekuvaa ja IoT laitteet mahdollistavat uusien palvelukokemusten luomisen entistä edullisemmin. Granlund on julkaissut 28 sivun katsauksen suomalaiseen IoT-kenttään – voit lukea uutisen täältä  ja itse raportti löytyy tästä . Yhteenvetona voidaan todeta, että IoT-hyödyntäminen on vielä aluillaan, se keskittyy yksittäisiin toimintoihin prosessien sijasta. Vain 10% markkinasta on siirtynyt IoT-portaiden toiselle askelmalle kehittämään uusia tuotteita ja palveluita.

Myös Rapalin vastikään päivittämä ”Toimiva työympäristö”-tutkimus antaa hyvin samansuuntaisen näkemyksen. Tuloksissa korostuu kasvava kiinnostus teknologian hyödyntämiseen, josta hyvä esimerkki on sensorien käyttö. Optimaze-käyttäjäpäivillä Ari Saarinen kertoi, kuinka Elisa Oy:ssä tehokas toimitilajohtaminen perustuu jatkuvasti kerättävään, uuteen ja yhä tarkempaan tietoon. Tiedolla johdetaan omia toimitiloja ja palvelutuotantoverkostoa sekä opastetaan käyttäjiä.

IWMS360° onkin aktiivisesti mukana kehittämässä suomalaista kiinteistötietojohtamisen markkinaa. Granlundin, Rapalin, Graviconin ja Scudon asiantuntijat ovat päivittäin mukana asiakasprojekteissa ja –hankkeissa.

Granlund tuo ensimmäisenä tietomallit kiinteistöjohtamiseen

Granlund tuo ensimmäisenä tietomallit kiinteistöjohtamiseen

Granlund Managerin Virtuaalinen kiinteistö uudistaa tiedonhallinnan ja johtamisen.

Granlund lanseeraa Slushin virallisessa sivutapahtumassa ReCoTechissa 30.11.2017 ensimmäisenä markkinoilla rakennuksen digitaalisen kaksosen (Digital Twin)

Digitaalisen kaksosen luominen kiinteistöjohtamisen käyttöön on tavoite, josta kaikki puhuvat ja jota on viety teoria- ja tutkimustasolla eteenpäin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Käytäntöön asti ei kukaan ole vielä päässyt. Moni kyllä puhuu tästä aiheesta, mutta me olemme ensimmäisiä, joilla on tarjota konkreettinen toiminnallisuus asiakkaidemme käyttöön Granlund Manager -ohjelmistossa, kertoo Granlundin ohjelmistoliiketoiminnan johtaja Jack Westrén-Doll.

Lisää Granlund Managerin sivustolta.

Kiinko Vuosiseminaari alkaa tänään

Kiinko Vuosiseminaari alkaa tänään

IWMS360°-ständi on pystyssä, löydätte meidät heti esiintymisalueen takaa. Tervetuloa käymään, ständillä on IWMS360°-kumppanien edustus ja esillä on mm. Granlund Manager Mobile-app.

 

IWMS - 6 trendiä

Comment

IWMS - 6 trendiä

IWMS on kiinteistöjohtamisjärjestelmien alalla vielä uutuus. Kehittyvät teknologiat ja uusien edullisten ja helppokäyttöisten laitteiden räjähdysmäinen lisääntyminen muuttavat myös niitä perusprosesseja joihin IWMS liittyy.

Viimeisen vuoden aikana olemme havainneet seuraavat kuusi trendiä, jotka tulevat jatkossa vaikuttamaan kiinteistötietojohtamiseen.

Comment

Granlund Manager Mobile on osa IWMS360°-ratkaisua

Granlund Manager Mobile on osa IWMS360°-ratkaisua

Granlund Manager ja sen mobiilisovellus ovat olleet käytössä Hotelli Helkassa Helsingissä vuoden alusta. Erityisesti järjestelmä on tehostanut palvelupyyntöjen käsittelyä. Lisäksi Helkassa on käytössä huoltokalenteri ja PTS-suunnitelma sekä käyttöpäiväkirja ja energiakulutuksen seuranta.

IWMS360°-ratkaisussa myös Modelspace. Uusi versio julkistettu 2.10.2017

IWMS360°-ratkaisussa myös Modelspace. Uusi versio julkistettu 2.10.2017

Jos et päässyt mukaan uuden version julkaisutilaisuuteen, voit ladata tilaisuudessa olleet esitykset täältä.

JULKISTUSTILAISUUDEN ESITYKSIÄ:

Modelspace CASE: KYS Uudistuu -projekti, Petri Pyy, projekti-insinööri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri. Voit ladata esityksen tästä.

Modelspace CASE: Kupittaan kampus, Anniina Savisalo, Turun Teknologiankiinteistöt.Voit ladata esityksen tästä.

Modelspace Palvelut CASE: Uponor kaivotieto, Ville Kyytsönen, Head of BIM, Uponor. Voit ladata esityksen tästä.

Rapal - Tilanhallinan tulevaisuus

Rapal - Tilanhallinan tulevaisuus

Optimaze on osa osa IWMS360°-ratkaisua - lue lisää ajatuksia miten tilanhallinta on muuttumassa, mitä uusi teknologia mahdollistaa ja miltä maailma näyttää 2020.

Tilanhallinan tulevaisuus

https://www.rapal.com/fi/blogi/tilanhallinnan-tulevaisuus